Αφανείς ήρωες: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείου Κερατσινίου

2013 - Μαρ Posted by give the kids

Πριν από λίγες μέρες, μετά την παραίνεση μιας λατρεμένης μαμάς, της Ζεμπουλιάς, κατέβηκα μέχρι το Κερατσίνι, εκεί πάνω από την ιχθυόασκαλα, στη Χαραυγή. «Να πας, σε παρακαλώ, να δώσεις αυτά τα γάλατα στο Ειδικό Σχολείο Κερατσινίου, είδα μια μέρα ένα ρεπορτάζ για αυτό και με συγκίνησε», μου είπε η μάνα Ζεμπουλιά, και δεν μπορούσα παρά να ακολουθήσω κατά γράμμα την εντολή της. Δεν ήξερα ακριβώς πού πήγαινα, μα επικοινώνησα με τον υπεύθυνο, ζώστηκα τα γάλατα, έδεσα πίσω στο καθισματάκι του τον μικρό μου Βασίλη και κατέβηκα προς τα μέρη εκεί κάτω, που ενώ με θλίβουν την ίδια στιγμή με γεμίζουν πείσμα και δύναμη.

Συναντηθήκαμε με έναν ιδιαίτερα λιγομίλητο μα ταπεινό κύριο, τον διευθυντή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, τον κύριο Ευάγγελο Στόφορο. Μας οδήγησε έξω από το σχολείου που σχολούσε μόλις. «Τι κάνετε, εσείς ακριβώς;» με ρώτησε και μόλις του εξήγησα τι κάνει το givethekids με αποστόμωσε: «Ναι, πολύ χρήσιμα τα ρούχα, μα όταν δεν υπάρχει φαγητό…» Μα βέβαια, τόσο απέραντο δίκιο είχε και ανταπέδωσα την ερώτηση, ενώ έβλεπα τα μικρά χαρούμενα να τρέχουν προς τους δικούς τους. Παιδιά με ειδικές ικανότητες μα εξίσου υπαρκτές και αδύνατες πολλές φορές ανάγκες να καλυφθούν.

Μου εξήγησε με λίγα λόγια τι κάνουν, και ένιωσα απέραντο θαυμασμό για έναν άνθρωπο που δεν ζητάει τίποτα, παρά μόνο το αυτονόητο: να έχουν τα μικρά του σχολείου του τα αυτονόητα. Δεν θα σας περιγράψω τι μου είπε. Μα θα παραθέσω παρακάτω το κείμενο (σε μορφή φωτογραφίας) που μου έδωσε όπως ακριβώς είναι γραμμένο, γιατί είναι σπουδαίο κείμενο, όσο σπουδαίο είναι και το έργο του, η ηρωική του προσπάθεια και όλων στο σχολείο αυτό. Λίγο πριν φύγω το μόνο που μου ζήτησε είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να διαδώσω τις ανάγκες της δράσης τους, να διαδώσω τον καθημερινό τους πόλεμο ώστε να έχουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο, τα απαραίτητα. Και υπόσχομαι πως σύντομα μια συνάντηση του givethekids θα είναι αφιερωμένη σε αυτό το σχολείο.

Μη σταθείτε μόνο στην ανάγνωση του κειμένου. Αύριο το πρωί, όσες και όσοι μπορείτε, γεμίστε μια σακούλα και κατεβείτε μέχρι τη Χαραυγή. Το συναίσθημα που θα σας κατακλύσει γυρίζοντας θα είναι η καλύτερη παρέα για πολύ καιρό.

Κύριε, Στοφόρε, είμαι ευγνώμων που σας γνώρισα, έστω για αυτά τα πέντε λεπτά. Το givethekids θα σταθεί δίπλα στο σχολείο.